Artykuł opublikowany w "Psychologia i medycyna. Wspólne obszary zainteresowań" w 2007 roku.
Wpływ diety rozdzielczej na zdrowie i samopoczucie człowieka
WSTĘP
Współczesnemu człowiekowi bardzo często dokuczają problemy układu trawiennego. Mam tu na myśli: zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, wzdęcia i zmęczenia po posiłku, kwaśne odbijanie się. Dolegliwości te występują tak często, że niewiele osób zastanawia się nad przyczynami, a jedynie leczy skutek, sięgając po różne farmaceutyki, które w dłuższym okresie stosowania nie są obojętne dla zdrowia. Również niewiele osób uświadamia sobie, że wszystkie te dolegliwości mogą wiązać się z nieprawidłowym łączeniem ze sobą różnych pokarmów.
Naukowcem, który od wielu lat zajmuje się problematyką łączenia pokarmów jest belgijski dietetyk - Jan Dries. Wyszedł on od teoretycznych podstaw dr Haya i dr Sheltona. Dzięki własnym badaniom teoretycznym i praktyce zyskał nową wiedzę na temat fizjologii trawienia i zdobył uznanie kół naukowych jak i wielu ludzi, którzy dzięki odpowiedniemu łączeniu pokarmów odzyskali zdrowie i dobre samopoczucie. W Wielkiej Brytanii i Belgii jego książka „Właściwe zestawienie pokarmów” stała się bardzo popularna.
PRAWIDŁOWE ZESTAWIENIE POKARMÓW
Prawidłowe zestawienie pokarmów polega na takim doborze pokarmów w ramach jednego posiłku, aby do siebie pasowały. To znaczy, aby uwzględniały proces i fizjologię trawienia, jak również skład poszczególnych pokarmów.
Pokarmy zawierają pięć podstawowych substancji odżywczych, takich jak:
Te wymienione wcześniej substancje odżywcze znajdują się w poszczególnych pokarmach w różnych proporcjach. Przy czym, niektóre z nich można ze sobą łączyć w ramach jednego posiłku, inne nie, gdyż takie zestawienie niekorzystnie wpływa na proces trawienia. A wynika to z faktu, że każdy pokarm ma w swoim składzie dominującą substancję odżywczą, czyli na przykład: cukier lub białko lub tłuszcz lub skrobię lub kwasy. A ta dominująca substancja odżywcza programuje cały proces trawienia. Jeżeli w tym samym czasie spożywamy pokarmy z kilkoma dominującymi substancjami może dojść do procesów fermentacyjnych i gnilnych, i w organizmie pojawiają się toksyny.
Pokarmy i ich dominujące składniki odżywcze przedstawia tabela nr 1. Należy zaznaczyć, że istnieją pokarmy, które mają dwa lub nawet trzy składniki dominujące.
BIAŁKO |
CUKRY |
KWASY |
TŁUSZCZ |
SKROBIA |
Mięso i ryby |
Mleko |
Kwaśne napoje typu: cola, wino, piwo, herbata |
Tran |
Wyroby z ciasta |
Sery |
Koncentrat soku owocowego |
Kwaśne owoce: wiśnie, owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, żurawiny, cytryny |
Słonina, smalec wieprzowy |
Mączka ryżowa, pszenna, kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa |
Orzechy |
Banany, jagody leśne, winogrona, śliwki, czereśnie |
Owoce półkwaśne: morele, maliny, jagody leśne, kiwi, grejpfruty, agrest |
Bita śmietana |
Chipsy, frytki, chrzan |
Nasiona |
Cukierki |
Jogurt śmietankowy i biojogurt |
Żółtko |
Imbir |
Pestki |
Cukier przemysłowy |
Ocet |
Olej rzepakowy, sojowy, lniany słonecznikowy, oliwa z oliwek |
Zboża i produkty mączne |
Jajka kurze |
Miód pszczeli |
Kiszona kapusta, pomidory, cebula |
Majonez |
Chleb |
Mleko w proszku |
Syropy |
|
Masło |
Gryka |
Kiełki żytnie |
Konfitury |
|
Margaryny |
Makaron |
Otręby pszenne |
|
|
Czarne i zielone oliwki |
Ziemniaki |
Tabela 1
Pokarmy i ich dominujące składniki odżywcze.
Opracowanie własne na podstawie: J. i I. Dres, Co z czym? Prawidłowe zestawianie pokarmów, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa, s. 28-38, s. 124.
Poniższe kombinacje składników odżywczych tworzą dobre lub złe zestawienia pokarmowe.
Tabela nr 2 przedstawia złe zestawienia pokarmów, które tworzą ciężkostrawne kombinacje.
Białka + skrobia |
Skrobia + cukier |
Skrobia + kwas |
Białko + kwas |
Tłuszcz + cukier |
Chleb i ser |
Chleb z miodem |
Chleb z pomidorem |
Mięso z kiszonymi warzywami |
Czekoladowe smarowidła do pieczywa |
Mięso i ziemniaki |
Piernik |
Spaghetti z sosem pomidorowym |
Kiełbaski z kiszoną kapustą |
Czekolada |
Kurczak i ryż |
Wafelki |
Chleb na zakwasie |
Śledzie w occie |
Ser z marmoladą |
Kiełbaska i frytki |
Ciasta |
Frytki z konserwowym ogórkiem |
Ser z musztardą |
Orzechy ze słodkimi owocami |
Tabela 2
Złe zestawienie pokarmów
Opracowanie własne na podstawie: J. i I. Dres, Co z czym? Prawidłowe zestawianie pokarmów, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa, s. 67-84.
Tabela nr 3 przedstawia dobre zestawienia pokarmów.
Skrobia i tłuszcz |
Tłuszcz i kwas |
Cukier + kwas |
Skrobia i skrobia |
Chleb z masłem |
Tłusta ryba z sokiem cytrynowym |
Jogurt z miodem |
Krokiety ziemniaczane |
Frytki |
Ser z pomidorem |
Słodkie i kwaśne owoce |
Makarony i spaghetti |
Ziemniaki z sosem na bazie oleju |
Orzechy z kwaśnymi owocami |
Kiszona kapusta z rodzynkami |
Różne odmiany chleba |
Tabela 3
Dobre zestawienie pokarmów
Opracowanie własne na podstawie: Opracowanie własne na podstawie: J. i I. Dres, Co z czym? Prawidłowe zestawianie pokarmów, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa, s. 85-94.
Ale prawidłowe zestawienie pokarmów to nie wszystko. Trzeba jeszcze uwzględnić kilka istotnych zasad, które pomogą w uniknięciu zaburzeń trawiennych:
KORZYŚCI ZDROWOTNE Z PRAWIDŁOWEGO ZESTAWIENIA POKARMÓW
Korzyści z prawidłowego zestawienia pokarmów są znaczące i imponujące.
Jak zapewniają Jan i Inge Dres: „Przy sprawnie funkcjonującym trawieniu automatycznie osiąga się właściwą wagę ciała. Chudniemy lub przybieramy na wadze, aż do osiągnięcia normalnej dla nas wagi. Wzdęcia, zgagi i poczucie pełnego żołądka należą do przeszłości. Alergicy pokarmowi mają wszelkie szanse uwolnienia się od dolegliwości, alergie są bowiem często efektem toksyn, powstających w jelitach w wyniku źle skomponowanych pokarmów”.
Natomiast wyniki eksperymentu przeprowadzone przez dr Hay’a na próbie 18 mężczyzn w wieku od 28 do 55 lat pokazały, że po zastosowaniu diety rozdzielczej (oddzielnie potrawy białkowe i węglowodany) po upływie jednego tygodnia zdolność do pracy mężczyzn zwiększyła się o 50%, a pod koniec czwartego tygodnia – o 165%.
W 1978 roku doktor Walb zbadał 82 kobiety i 51 mężczyzn, których średnia wieku wynosiła 53 lata, a którzy cierpieli na różne choroby: guzy, alergie, choroby nerek, reumatyzm, cukrzycę, choroby układu krążenia i narządów trawiennych. Badanie krwi po czterech tygodniach stosowania diety rozdzielczej wykazało, że wskaźniki krwi unormowały się w około 80%.
Literatura:
TEKST: Violetta Wróblewska.
Wszelkie prawa zastrzeżone.