Kursy, szkolenia, warsztaty
pokaż wszystkie
Artykuły
pokaż wszystkie

Pokarmy korzystnie działające i wspomagające organizm w radzeniu sobie ze stresem to: awokado, banany, mięso indyka, ziemniaki, imbir, sałata, zielone warzywa liściaste, pieczywo i makarony z mąki razowej, kuskus, brązowy ryż, kasza jęczmienna, ciasteczka owsiane, kompoty, herbatki z rumianku, lukrecji i kozłka, tłuste ryby, nierafinowany olej z orzecha włoskiego i ogórecznika.  Węglowodany bardzo korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podnosząc poziom serotoniny w mózgu, redukują napięcia wewnętrzne, uspokajają, poprawiają koncentrację, poprawiają jakość snu, zmniejszają uczucie głodu, ułatwiają uzyskanie stanu relaksacji. Ponieważ silny stres szczególnie wpływa na ubytek z organizmu witaminy C, B-Complex oraz wapnia powinniśmy stale dostarczać organizmowi pokarmy bogate w te składniki. Kiedy odczuwamy stres powinniśmy pić więcej wody.

 

Podsumowując, aby zmniejszyć poziom stresu należy jadać 3 główne posiłki dziennie w tym pożywne i dobrze zbilansowane śniadanie, pomiędzy nimi 2 przekąski. Należy  zmniejszyć spożycie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli  wysokoprzetworzonych produktów zbożowych takich jak np.: drożdżówka, białe pieczywo, ryż biały oraz nasyconych kwasów tłuszczowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans, jak również wyeliminować z diety produkty na które jesteśmy uczuleni.

 

Jeżeli spodziewamy się jakiejś sytuacji stresowej i pojawiają się w naszym umyśle negatywne myśli  w rodzaju „Na pewno to mi się nie uda. To jest za trudne dla mnie. Nie znam się zbyt dobrze na tym ” to spróbujmy je zamienić na pozytywne stwierdzenia. Na przykład powiedzmy sobie w myślach „Spróbuję to zrobić, ale nic się nie stanie, jak popełnię błędy” lub „Jestem w stanie przezwyciężyć trudności. Uda mi się to zrobić”. Powinniśmy mieć również powody, dla których wierzymy, że nasza aktywność przyniesie oczekiwane efekty. Wtedy nasze pozytywne oczekiwania mogą być siłą sprawczą konkretnych konstruktywnych zachowań i następstw. Jeżeli w trakcie trwającej sytuacji stresowej czujemy, że jesteśmy zdenerwowani, nic nam nie wychodzi,  mamy mało czasu to możemy wziąć kilka głębokich oddechów, przez chwilę pomyśleć o czymś przyjemnym, miłym, a następnie w myślach powtórzyć sobie pozytywne autosugestie, takie jak: „Wyluzuj się, spokój, panuję nad sytuacją”. Po sytuacji stresowej negatywne myśli typu „Znowu nie było tak jak chciałam/chciałem” zamieńmy na pozytywne sformułowanie „Coraz lepiej mi się wszystko udaje”.

 

Bibliografia:

  1. Aronson E. (1995): Człowiek istota społeczna, PWN, Warszawa.
  2. Borkowski J. (2001): Radzenie sobie ze stresem a poczucie tożsamości, Dom Wydawniczy Elipsa, Warszawa.
  3. Brockert S. (2003): Pokonać stres, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  4. Colbert D. (2007): Pokonaj stres, Wydawnictwo Inny Świat, Warszawa.
  5. Courteney H., Zeal G., (2006): Wielki leksykon medycyny alternatywnej. 500 porad zdrowotnych, KDC, Warszawa.
  6. Dubois M., Lemieux M. (2005): Jak kontrolować swoje myśli, KDC, Warszawa.
  7. Heszen-Niejodek I., Ratajczak Z. (2000): Człowiek w sytuacji stresu. Problemy teoretyczne i metodologiczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice.
  8. Kamińska M., Siewierski B., Skwara A., Szóstak A., (2005): Panowanie nad stresem, Wydawnictwo Helion, Gliwice.
  9. Khalsa D. S. (2005): Żywność lekarstwem, Wydawnictwo Ravi, Łódź.
  10. Litzke S.M., Schuh H. (2007): Stres, mobing i wypalenie zawodowe, GWP, Gdańsk.
  11. Nocuń T. (2006): Dieta wegetariańska prosta i zdrowa, Wydawnictwo VEGAN, Lublin.
  12. Pull H. (2006): 150 twarzy stresu, KDC, Warszawa.
  13. Szopa J., Harciarek M. (red.) (2004): Stres i jego modelowanie, Wydział Zarządzania Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa.

Tekst: Violetta Wróblewska Wszelkie Prawa Zastrzeżone